Curriculum Vitae helyett interjúk

Duna TV

2001-11-07 22:40
Duna TV, klub.dunatv.hu

R.: – A helyi katasztrófavédelmi parancsnokság szakértõi segítségével választották ki azt a kilenc települést, amelyet leginkább sújtott az árvíz, sõt a világtól elve elzártan léteztek, hiszen hat faluban még vezetékes telefonvonal sem volt, többek között Vámosatyán sem.

Dr. Erent Gábor, a Szerencsejáték Rt. vezérigazgató-helyettese: – Valóban, sok helyen még telefonvonal sem volt, illetve alkalmatlan volt az internetezésre. Célunk az adományozással az, hogy bekapcsoljuk ezt a régiót a világ körforgásába, hogy a helyi kissrácok be tudjanak menni a világ összes könyvtárába, összes templomába, összes múzeumába. Ezzel, én úgy gondolom, hogy nagyon nagyot lépünk elõre. Lehetõség lesz arra, hogy bármelyik nebuló, vagy felnõtt távoktatásban, távmunkában vegyen részt, illetve tájékozódjon, szélesítse látókörét.

R.: – A teljes adomány 50 millió forintba került.

Szász József Vámosatya polgármestere: – Elsõ sorban a falu lakosságának, illetve mind azoknak az érdeklõdõknek, akik a számítástechnika, vagy az internet után érdeklõdik azoknak a számára ez a lehetõség meg fog teremtõdni.

R.: – De bonyolította a helyzetet, hogy a park létesítéséhez GSM rendszerû, rádióhullámú telefonvonalat kellett kiépíteni. Hány települést érint ez a fejlesztés, ez az adomány?

Dr. Erent Gábor, a Szerencsejáték Rt. vezérigazgató-helyettese: – Kilenc települést, településenként tíz számítógépet adunk szerverrel, nyomtatóval, kamerával, szkennerrel és internet hozzáféréssel.

Nagy Emõke iskolaigazgató: – Ez a kapott tíz gép ez nem csak az iskoláé, hanem a községé és meghatározott rend szerint bárki, bármelyik gyerek, bármelyik felnõtt majd bejöhet és használhatja az internetet.

R.: – A falvakban egy-egy családnál van számítógép.

Miskolczi Ferencné, Vámosatya – Sajnos anyagilag is elég, hogy is mondjam, gyengén állnak a szülõk, tehát sokan élnek jövedelempótló támogatásból és nagyon örülnek ennek a lehetõségnek, hogy itt használhatják az számítógépeket. Lehetséges, hogy engem is a fiúk behoznak, mert nekem is van két fiam és azok szeretnek számítógépezni.

R.: – Egy hónapon belül minden faluban átadják azt a számítógép parkot, amely számukra hidat jelent a külvilággal.

—– * * * * * —–