Curriculum Vitae helyett interjúk

Ma reggel

2001-10-30 06:30
m1, Ma reggel
Mûsorvezetõ: Szabó Edina

Mv: – A Beregben kilenc árvíz sújtotta településnek számítógépparkot adományoz a Szerencsejáték Rt., köszöntöm Erent Gábort, az Rt. vezérigazgató-helyettesét. Amikor eldöntötték, hogy segíteni akarnak ezen a kilenc településen, akkor miért pont a számítógéppark mellett döntöttek?

Erent Gábor (vezérigazgató-helyettes, Szerencsejáték Rt.): – A méltán világhírû magyar kreativitásra gondoltunk, majd arra, hogy milyen hallatlan teljesítményre lesznek képesek azok a srácok, akik direkt kapcsolatba kerülnek azonnal a világgal, bármilyen könyvtárba beléphetnek, bármilyen zenét meghallgathatnak és most már lassan bármilyen épületet végigjárhatnak az internet segítségével.

Mv: – Ezek a települések pontosan hány számítógépet kapnak, és ahogy értem, ezek szerint az iskolákban lesznek elhelyezve ezek a számítógépek.

E. G.: – Általában igen. Bereg megyében az a kilenc település, mely az árvíz által leginkább sújtott, egyenként tíz gépparkot kap szerverrel, szkennerrel, kamerával, nyomtatóval és internet hozzáféréssel felszerelve.

Mv: – Ez mekkora összeget jelent egyébként?

E.G.: – Ez mintegy 50 millió forint. De még többet adunk, mert nagy volt a meglepetésünk, amikor elkezdtünk a projekten dolgozni és kiderült az, hogy a települések egy részében nincs olyan telefonvonal, ami használható lenne. Ennek megoldásában a Matáv és más cégek segítettek.

Mv: – Ez azt jelenti, hogy mások is csatlakoztak ehhez a karitatív tevékenységhez, amelyet önök kezdeményeztek?

E. G.: – Igen.

Mv .- És most el lehet-e már mondani, hogy valamelyik településen van bent a számítógép park, vagy napokon belül bekerül, vagy milyen sorrendben fogják telepíteni ezeket a gépeket és mikor?

E. G.: – Ma azonnal kontrollálhatnak engem, mert Vámosatyára utazom most rögtön, ahogy befejezem az interjút és adok át tíz gépet.

Mv: – Ne legyen így, de hát félhetünk egy következõ árvíztõl, lehetnek még olyan települések, akik nagy bajban lehetnek az eljövendõben, bár ne legyen így. Tervezik azt, hogy ezt a karitatív tevékenységet tovább folytatják, vagy csak ez egy egyszeri történet?

E. G.. – Nemcsak véletlenszerûen segítünk, tavaly például a drogellenes kampányunkkal hívtuk fel a figyelmet sok problémára. Úgy gondoljuk, hogy az internet hozzáférhetõség, ami egyben távmunkát, távtanulást is jelenthet, nagyon sok szempontból használható, nagyon nagy lehetõség.

Mv: – Említette, hogy ma Vámosatyán átadják az elsõ számítógépparkot, a nyolc településen összesen mikorra fejezõdik be az összes telepítés, mikorra számíthatnak, hiszen ott az újjáépítések is zajlanak, nem tudhatjuk, hogy az iskolák milyen állapotban vannak, például alkalmasak-e a parkok fogadására, bár nyilván, hisz tanítás biztos folyik.

E. G.: – Jövõ hónapban az összes településen átadjuk ezeket a gépeket.

Mv: – Köszönjük szépen.

—– * * * * * —–